PĄCZKI BASI

Składniki:
1 kg mąki
100g drożdży
100g cukru
0,5l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
5 łyżek oleju
cukier waniliowy
1 kieliszek wódki
1 l oleju do smażenia
marmolada lub budyń

Sposób przygotowania

Do miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem- wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do masy dodać jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru- wymieszać.
Mieszając stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Uformułować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać olej w garnku i wrzucić wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią przekręcić na drugą stronę .
Wystudzone pączki nabić szprycą z nadzieniem-marmoladą lub budyniem.
Smacznego!

SZUBA

Składniki:

5 filetów śledzi
4 ziemniaki ugotowane bez skórki
3 duże ugotowane marchewki
2 cebule
6 jajek ugotowanych na twardo
majonez

Przygotowanie
Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę. Układamy w naczyniu na dnie kolejno śledzie, cebulkę. Smarujemy majonezem. Ziemniaki tarkujemy na grubych oczkach i układamy równą warstwę na majonezie. Robimy to samo z marchewką i układamy na ziemniakach, równamy widelcem i smarujemy majonezem. Na to wszystko tarkujemy jajka. Smacznego!

Partnerzy i dystrybutorzy