PIERNICZKI

Składniki:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2.5 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę. Zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 5-8 minut na rumiano. Dekorujemy. Smacznego!

SZUBA

Składniki:

5 filetów śledzi
4 ziemniaki ugotowane bez skórki
3 duże ugotowane marchewki
2 cebule
6 jajek ugotowanych na twardo
majonez

Przygotowanie
Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę. Układamy w naczyniu na dnie kolejno śledzie, cebulkę. Smarujemy majonezem. Ziemniaki tarkujemy na grubych oczkach i układamy równą warstwę na majonezie. Robimy to samo z marchewką i układamy na ziemniakach, równamy widelcem i smarujemy majonezem. Na to wszystko tarkujemy jajka. Smacznego!

Partnerzy i dystrybutorzy