Pączki
Składniki:
1 kg mąki tortowej Pasja z Młynów Jelonki
400 g masła
30 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
6 żółtek
Dodatkowo:
Powidła
Mleko do posmarowania
Cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i 4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mleko z masłem podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem i drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Stolnicę oprószamy mąką i przez minutę wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie formujemy z niego wałek i kroimy na plastry. Z każdego plastra robimy kółko o średnicy około 10 cm. Na środek wkładamy łyżeczkę ulubionej konfitury i sklejamy pączki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy pączki sklejoną częścią do spodu. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy pączki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! ! !
Pierniczki
Składniki:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2.5 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę. Zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 5-8 minut na rumiano. Dekorujemy.
SMACZNEGO ! ! !
SZUBA
Składniki:
5 filetów śledzi
4 ziemniaki ugotowane bez skórki
3 duże ugotowane marchewki
2 cebule
6 jajek ugotowanych na twardo
majonez
Przygotowanie:
Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę. Układamy w naczyniu na dnie kolejno śledzie, cebulkę. Smarujemy majonezem. Ziemniaki tarkujemy na grubych oczkach i układamy równą warstwę na majonezie. Robimy to samo z marchewką i układamy na ziemniakach, równamy widelcem i smarujemy majonezem. Na to wszystko tarkujemy jajka.
SMACZNEGO ! ! !